Vaikka työ syntyisi nopeasti, niin sen takana voi olla pitkään kestänyt ajatus- ja suunnitteluprosessi. Maisemat syntyvät aina spontaanisti, sillä valaistus ja muut tekijät ovat ainutkertaisia. Tästä huolimatta maisemakin vaati esityöskentelyä. Pitää liikkua usein ja tarkkailla maisemaa, jotta osaa olla oikeassa paikassa sopivalla hetkellä ja löytää alueita, joista sopivia masemia voisi löytyä.
Asetelmissa ja henkilökuvissa suunnittelu kohdistuu enemmänkin toteutustapaan ja värimaailmaan. Ajatuksen on parempi antaa hautua rauhassa ja toteuttaa työ sitten, kun siltä tuntuu. Alla oleva abstrakti työ syntyi sekä suunnitteluna että toteutuksena varsin nopeasti. Tässä auttoi työn pieni koko.
179574.jpg
Minulla on valmis suunniteltelma tämän työn jatko-osasta aihetta, tekniikkaa ja värimaailmaa myöten. Kehyksetkin ovat jo olemassa ja tekniikan toimivuuden olen varmistanut toisilla teoksilla. Olen myös valokuvannut aihemateriaalia valmiiksi. En osaa maalata enkä piirtää spontaanisti, vaan tarvitsen mallin lähtökohdaksi. Voin tehdä ainoastaan täysin abstarkteja töitä puhtaasti mielikuvituksen varassa. Esittävistä töistäni tulee ilman mallia naivin kankeita. Viime vuosina olen saanut laajennettua työskentelyskaalaani käyttämällä lähtökohtina myös omia luonnospiirustuksiani, valokuvia ja videoleikkeitä. Onneksi on keksitty digikamerat. Kuvaruudulla oleva kuva on valaistukseltaan paljon luontevampi lähtökohta kuin valokuva. Nyt odottelen enää viimeistä inspiraatiota ja joutilasta hetkeä, jolloin voin konkretisoida suunnitelmani. Palaan aiheeseen kun työ on valmis.